Skip to content

Verlichting in de zorg

Verlichting in de zorg is vaak belangrijker dan waar we ons van bewust zijn. Binnen de zorg staat het menselijk welzijn op de eerste plek. Helaas heeft dit in de ontwikkeling van verlichting nooit de juiste prioriteit gekregen, wat inmiddels gelukkig wel verbeterd is. Bij de keuze van de juiste verlichting in de zorg is het dus enorm belangrijk om te weten waar je naar moet kijken.

Alles wat we zien doen we met behulp van licht, zonder licht geen visuele waarneming. De kleur van dat licht heeft invloed op onze biologie. In onze ogen zitten receptoren die de hele dag bezig zijn met gegevens doorgeven aan de hersenen. Mede door deze receptoren is het mogelijk om de zo genoemde biologische klok te creëren. Gedurende de dag veranderd, onder invloed van de atmosfeer, de kleur van het zonlicht, hierdoor “weet” ons brein op welk tijdstip van de dag wij leven en hoe wij het lichaam moeten voorbereiden op wat komen gaat. Overdag is er meer wit en blauw licht aanwezig waardoor we geactiveerd worden, later op de dag zal meer rood licht ons helpen bij de voorbereiding op de nacht. Kunstmatige verlichting kan dus ons natuurlijke proces beïnvloeden wat het welzijn niet ten goede komt.

De juiste zorg verlichting bevorderd het welzijn.

Flicker is een erg belangrijk probleem bij kunstmatige verlichting, dit is het, al dan niet zichtbare, knipperen van de lichtbron. Flicker heeft een sterk negatieve invloed op ons welzijn omdat onze hersenen hierdoor continu moeten schakelen. Het kan erg negatieve effecten veroorzaken zoals het voelen van onrust, concentratieverlies, lichtgevoelige epilepsie, hoofdpijn, migraine en vermoeide ogen. Verlichting in de zorg moet dus de nodige aandacht krijgen.

De kleurweergave (de mate waarin we kleuren kunnen herkennen) kan ook sterk variëren, dit word weergegeven met de kleurweergave index, ook wel CRI (Color Rendering Index) genoemd. Wanneer niet alle kleuren in het spectrum zitten nemen we de omgeving niet waar zoals we dat zouden doen in zonlicht, denk hierbij aan een bleke huid. De wereld ziet er een stuk fleuriger uit met goede verlichting.

INTOLIGHT

Advies & Installatie van gezond led licht
Offerte aanvragen

Verlichting in de zorg vervangen door ledverlichting?

Wij helpen u graag bij het maken van een wel overwogen keuze. Vraag vrijblijvend advies.

Back To Top